Ugrás a Tartalomhoz | Lábléchez | Zene

2 tonnás bomba Ferencvárosban!

Tűzszerészek

Kedden reggel 9 órakor megbénult Ferencváros élete, ugyanis előző napon egy rekord méretű, 2 tonnás II. világháborús bombát találtak a régi malomépület bontásakor. A terület lezárása mintegy 1 kilométer sugarú körben történt és kb 16 ezer embert érintett. A lezárt területen lévő munkahelyeken, irodákban, közintézményekben sem tartózkodhatott senki.

A Vaskapu és a Tóth Kálmán utca kereszteződésében talált bombát az éjszaka folyamán szigorúan őrizték, ugyanis a Védelmi Bizottság döntése alapján a az érintett terület kiürítését hétfőn - a lakókra való tekintettel - már nem kezdték meg. A lakók nagy része reggel 9 óráig már elhagyta otthonát, így kevesebb embert érintett. A hatalmas terület lezárásában  mintegy 500-an vettek részt: rendőrök, polgárőrök, katasztrófavédelmi szakemberek, valamint a Ferencvárosi Parkőrség teljes állománya és Ferencvárosi Önkormányzat biztonsági szolgálata, a BOHUS Biztonsági Szolgálat alkalmazottai. A rendőrség hangosbeszélőn keresztül értesítette és tájékoztatta  lakókat. Az akció irányításában a  Ferencvárosi Önkormányzat részéről Bánsághi Tamás alpolgármester vett részt. A vezetőség egy részének szállításához és gyors mozgatásához a Parkőrség biztosított gépjárművet.

A kitelepítési akció szervezetten és rendben zajlott. A tűzszerészek a csak a terület teljes kiürítését követően láttak feladatukhoz.

Hajdú Gábor mérnök ezredes, a tűzszerész zászlóalj parancsnoka még idén májusban - amikor a Duna túlsó oldalán, a lágymányosi Infoparkban találtak egy 1 tonnás légibombát - azt közölte a távirati irodával: a II. világháborúban a már akkor is létező déli összekötő vasúti híd volt valószínűleg a légi támadások célpontja; a robbanószerkezeteket a szövetségesek dobták le. Az Egyesült Államok repülőgépei csaknem 8 ezer tonna bombát dobtak a második világháború során Budapestre. Átlagosan minden 12. bomba "bedöglött", a célt csak mintegy egyharmaduk találta el. Az első magyarországi szőnyegbombázást 1944. április 3-án hajtották végre a szövetségesek. E naptól kezdve több mint fél éven át, egészen szeptember 20-áig bombázták Magyarországot a dél-olaszországi repülőterekről induló amerikai gépek. Budapestre 7 ezer 864 tonnányi bombát dobtak az amerikaiak. Már a legelső amerikai támadás éjjelén megkezdte a brit és a kanadai légierő is a kiegészítő bombázásokat és a hajózó utak elaknásítását a levegőből. A brit királyi légierő ilyen méretű - 4 ezer fontos - bombái voltak a "blockbuster" vagy "cookie" néven ismert hagyományos bombák. Nevüket onnan kapták, hogy egy egész háztömb felrobbantására elegendő robbanóerővel rendelkeztek, és 2 tonna, 4 tonna, valamint 5,5 tonna súlyúak voltak. A szövetségesek a magyar területeken nagy gépekkel, nagy magasságból és nagy kötelékekkel elsősorban hadászati célpontokat - üzemanyag- és lőszergyárakat, raktárakat, vasúti csomópontokat, repülőtereket és üzemeket, olajfinomítókat, valamint szállítási vonalakat és hidakat - támadtak.

 GömbVillám