Ugrás a Tartalomhoz | Lábléchez | Zene

KEREKERDŐ PARK - MESE, VALÓSÁG, JÁTÉK

Középső-Ferencváros egyik legnagyobb parkját, játszóterét sokan még ma is Lenhossék parkként emlegetik, pedig évek óta viseli új nevét: Kerekerdő park. Ha hirtelen nem jutna eszünkbe, miről is szól ez a mese, idézzük fel gyorsan Dömdödömöt és Mikkamakkát! 

„Én nem bánnám, ha néha-néha meglátogatna a Szomorúság. Mondjuk, havonta egyszer. Vagy inkább félévenként. Elüldögélhetne itt. Még be is sötétítenék a kedvéért. Összehúznám magam. És sajogna, sajogna a szívem.”
(Részlet A négyszögletű kerekerdőből)

A négyszögletű kerekerdő Lázár Ervin tollából született, 1985-ben megjelent mese. Már címe is elárulja, egy olyan helyről van szó, ami szokatlan, ahol a teremtmények kicsit elütnek a megszokottól, de ez nem gond. Itt van helye annak is, aki kék (miként Ló Szerafin), aki fenyőfa létére lépkedni tud (mint akár Nagy Zoárd), vagy aki fékezhetetlen agyvelejű, szeleburdi, öreg vagy csak annyit tud mondani: „dömdödöm”. A szereplők csupa kedélyes lények, akik együtt töltik idejüket, barátok, a szó legnemesebb értelmében. Ez a történet nem szól másról, mint a szeretetről, a barátságról, a segítőkészségről – azaz csupa közhelyről, amit gyakran mégsem lelünk hétköznapjainkban.

Nem is csoda, hogy sok ember szereti ezt a művet, és rengeteg féleképpen feldolgozták: született belőle tévéjáték, zene, színházi előadás, és az általános iskolák ünnepségein is gyakran feltűnik.

„Van egy hely a világon ahol van sok barátom, ez a hely nincs térképre festve
Hallgat róla a rádió, nem említi filmhíradó, pedig már sok ember felfedezte
Én is gyakran jártam ott, ha a jókedv elhagyott, rátaláltam, de mindig máshol
És ha kéred mondjam el, oda hogy jutottam el, nem tudnám most merre is találom.”

(Részlet a Bojtorján: Négyszögletű Kerekerdő című számából)

De miért kapta erről a meséről a park a nevét? Az egyik ok világos: a négyszögletű park pihenésre, játékra való, főleg gyerekeknek. A másik okot viszont Lázár Ervin életrajzában kell keresnünk.
 
 

Az író 1936-ban született Alsó-Rácegrespusztán, Tolna megyében. 1954-ben, érettségi után került fel Budapestre, Ferencvárosba – innentől kezdve itt élt és alkotott. A kerület 2006. októberében díszpolgárává is választotta az írót (ahogy már korábban Sárszentlőrinc is, egy szülőfalujához közeli község), aki ekkor már igen betegen vette át a kitüntetését, és ezután nem sokkal, 2006 decemberében elhunyt. A kerület pedig díszpolgára tiszteletére Kerekerdő Parknak nevezte el a Lenhossék parkot, ahol ma az író emléktáblája is áll.

Lázár Ervin: A négyszögletű kerekerdő című műve az alábbi linken megtekinthető:
http://mek.oszk.hu/02700/02753/