Ugrás a Tartalomhoz | Lábléchez | Zene

Megújult A napfény ízéből ismert Sonnenschein-ház a Ferencvárosban

Sonnenschein_homlokzat

Felújították a Bokréta utca 15. szám alatti épület, ami nem más, mint  "A Napfény íze" című filmből is ismert Sonnenschein-ház. Az épületet 2008. július 24-én ünnepélyes keretek között adták át. Dr. Gegesy Ferenc polgármester meghívására részt vett a film rendezője, Szabó István és operatőre, Koltai Lajos is.  A felújítás előtt az utcai és két udvari szárnyon összesen 33 db lakás volt, az udvari szárnyakon egyszobásak, az utcai részen többszobásak. A felújítás során összesen 22 lakást alakítottak ki, melyből 17 egyszobás, 5 két- vagy többszobás, a földszinten, az utcafronton pedig 2 iroda található.

A Bokréta u. 15. szám alatti Sonnenschein Ház közismert épület: a két világhírű művész filmje a Sonnenschein család egykor itt élt három generációjának tragikus történetét dolgozza fel. Szabó István az avatáson elmondta, a filmbéli Sonnenschein család otthonának külső felvételeihez a Sonnenschein-házat használták. A Bokréta utcában, egy akkor még üres telekről vették fel az épület homlokzatát. A belső felvételeket pedig nem messze, egy Liliom utcai épületben rögzítették.
A filmrendező a Ferencvárosban több filmet is forgatott, egyebek mellett az Apa című alkotását és a Szerelmesfilmet, de a József Attiláról szóló alkotása is itt játszódik. A filmszalagokon így végigkövethető Ferencváros változása, amely "hihetetlen és példamutató" - tette hozzá Szabó István, aki bevallotta: meghatja, hogy a Sonnenschein-ház eredeti állapotát visszaállították.

Koltai Lajos operatőrnek tetszett a felújított ház, majd megjegyezte: jó érzés, hogy "megint van valami mutatnivaló Budapesten". Ugyanakkor de hangsúlyozta, hogy az a "romlottság", ami a filmforgatásokon találkoztak, szép volt.

Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere elmondta, hogy az 1870-ben épült Sonnenschein-ház felújítása előtt az utcai és a két udvari szárnyon összesen 33 lakás volt. A ház mintegy 300 millió forintból újult meg. A lakásokat egyelőre bérbe adja a kerület, a lakók azonban öt év múlva megvásárolhatják majd bérleményüket. A felújítást kétharmad arányban a Fővárosi Önkormányzat, egyharmadban pedig a kerület finanszírozta.

Az udvaron a meglévő 2 db védett fa meghagyásával tágas zöldfelület, kert készült, amely később a közös zöld része lesz. A ház összes nyílászárója új, a homlokzati részen a régi mintájára újragyártottak az ablakok, az ajtók hőszigetelő üvegezésűek. A ház rossz állapota miatt rengeteg előre nem látható statikai megerősítést is el kellett elvégezni.

A napfény íze, Szabó István három Európai Filmdíjjal jutalmazott filmje egy magyar zsidó család, a Sonnenscheinek három nemzedékének, és egyben Magyarország elmúlt bő száz évének a történetét mutatja be Ralph Fiennes főszereplésével, aki a nagyapát, az apát és a fiút is alakítja az 1999-es alkotásban.

GömbVillám